Τι είναι τα θειώδη στο κρασί;

Τι είναι τα θειώδη στο κρασί;


Τι είναι τα θειώδη που περιέχει το κρασί; Αυτή είναι μια απορία που έχουν συχνά οι καταναλωτές  επειδή βρίσκονται επίσης σε πολλά τρόφιμα καθώς και καλλυντικά που χρησιμοποιούν καθημερινά. 

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις σε αυτές τις ενώσεις, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι τα θειώδη και σε ποιες μορφές υπάρχουν σε τρόφιμα και προϊόντα.

Βασική Χημεία

Βασικά, η λέξη θειώδη αναφέρεται σε ενώσεις που περιέχουν θειώδες ιόν. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούνται από ένα άτομο θείου και τρία άτομα οξυγόνου. Συνήθως συνδυάζονται με νάτριο ή κάλιο για να μπορούν να έχουν βιομηχανικές εφαρμογές.

Ποιά άλλα ονόματα έχουνε;

Για ορισμένα προϊόντα όπως το κρασί είναι υποχρεωμένοι οι παραγωγοί να αναγράφουν ότι “περιέχει θειώδη” αλλά για τα περισσότερα προϊόντα η ανάγνωση της ετικέτας είναι απαραίτητη για να το ανακαλύψετε.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια λίστα με τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε καθώς είναι τα διαφορετικά ονόματα για τα θειώδη που περιέχουν χημικές ουσίες. Επίσης σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούνται αριθμοί και όχι ονόματα, τα οποία τα περιλαμβάνουμε στη λίστα.

 • Sulphite ammonia caramel E150d
 • Caustic sulphite caramel E150b
 • Sodium bisulphite (sodium hydrogen sulphite) E222
 • Sodium sulphite E221
 • Potassium metabisulphite E224
 • Sodium metabisulphite E223
 • Potassium sulphite E225
 • Calcium hydrogen sulphite E227
 • Calcium sulphite E226
 • Potassium hydrogen sulphite E228
 • Sulfur Dioxide (όχι ακριβώς θειώδες αλλά πολύ κοντά)

Η χρησιμότητα των θειώδων ενώσεων

Τα θειώδη γενικά χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Αποτρέπουν επιβλαβείς βακτηριακούς ή μυκητιακούς οργανισμούς να αναπτυχθούν σε προϊόντα διατροφής. Λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά στα αποξηραμένα φρούτα και το κρασί για να εμποδίσουν το προϊόν να οξειδωθεί και να αποκτήσει αυτό το καφετί χρώμα. Όσον αφορά στον οίνο, τα θειώδη εμποδίζουν το κρασί να γίνει ξίδι. Διευρύνουν τη διάρκεια ζωής πολλών προϊόντων και χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία.

Μερικές φορές ίχνη θειώδους μπορούν να βρεθούν στα προϊόντα λόγω των έμμεσων τρόπων που χρησιμοποιούνται. Οι περισσότερες χώρες δεν απαιτούν την επισήμανση των θειώδων στην ετικέτα.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κάποια στοιχεία που βρίσκονται στα τρόφιμα μπορεί να είναι απολύτως επιβλαβή για τον άνθρωπο. Τα θειώδη, για παράδειγμα, βρίσκονται παντού, εκθέτοντας τους ανθρώπους σε κινδύνους που δεν γνωρίζουν καν. Οι άνθρωποι που είναι πολύ ευαίσθητοι στις χημικές ουσίες μπορεί να έχουν αντιδράσεις ακόμη και αν τα θειώδη δεν είναι στην ετικέτα του προϊόντος.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα θειώδη και τα προϊόντα που είναι εμποτισμένα με τις ενώσεις για να είστε ασφαλείς.

Διαβάστε σχετικά: Μπορούν να αντικατασταθούν τα θειώδη στο κρασί από την ρεσβερατρόλη;

Share this post