Τι εννοούν οι δοκιμαστές κρασιού όταν περιγράφουν την «υφή» του κρασιού;

Τι εννοούν οι δοκιμαστές κρασιού όταν περιγράφουν την «υφή» του κρασιού;

Η περιγραφή των γεύσεων του κρασιού μπορεί να είναι δύσκολη. Η περιγραφή της υφής, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αλλά η υφή είναι αναπόσπαστο μέρος των καλύτερων κρασιών στον κόσμο, και οι οινοποιοί χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να δημιουργήσουν μια επιθυμητή υφή, από την ωρίμανση σε βαρέλια και την επαφή με τις οινολάσπες μέχρι τη μηλογαλακτική ζύμωση κ.α.

Η υφή (μερικές φορές αναφέρεται ως “αίσθηση στο στόμα”/“mouthfeel”) αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε το κρασί στο στόμα. Μπορεί να είναι απαλό, σφιχτό, κρεμώδες, βελούδινο ή μεταξένιο.

Η υφή προέρχεται από την ισορροπία των στοιχείων στο κρασί – αλκοόλ, ζάχαρη, τανίνες, οξύτητα, σώμα. Εάν φαίνεται λίγο ανόητο να συζητήσετε την υφή του κρασιού, σκεφτείτε πώς επηρεάζει η υφή τον τρόπο που εκτιμάτε το φαγητό. Το τυρί Brie είναι κρεμώδες, ενώ η Παρμεζάνα είναι εύθρυπτη. Ένα φιλέτο είναι πιο μαλακό από ένα “μαστιχωτό” rib eye. Το παγωτό είναι πλούσιο και κρεμώδες, ενώ το shorbet είναι τραγανό και σε κάθε περίπτωση πιο ελαφρύ από το παγωτό. Μερικές φορές οι υφές είναι αυτό που κάνει να μας αρέσει ή να μην μας αρέσει κάποιο φαγητό. Ενώ το φάσμα των υφών στα κρασιά μπορεί να φαίνεται περιορισμένο, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διάκριση των κρασιών μεταξύ τους.

Η αναφορά κάποιου όρου όπως πχ. κρεμώδες σε ένα κρασί δεν είναι ούτε θετικός ούτε αρνητικός όρος. Θα περιμέναμε ένα λευκό κρασί που έχει ωριμάσει σε βαρέλι με τις οινολάσπες να έχει μια κρεμώδη υφή ενώ ένα φρέσκο λευκό δεξαμενής με ψηλή οξύτητα να είναι “τραγανό”.

Share this post