Τι καθορίζει το σώμα ενός κρασιού;

Τι καθορίζει το σώμα ενός κρασιού;

Γεμάτο σώμα, μέτριο ή ελαφρύ σώμα είναι όροι που χρησιμοποιούνται συχνά κατά την περιγραφή ενός κρασιού. Τι σημαίνουν αυτές οι περιγραφές; Τι καθορίζει το σώμα ενός κρασιού;

Αυτοί είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το γενικό βάρος, την «πληρότητα» ή τη συνολική αίσθηση ενός κρασιού στο στόμα σας. Τα γεμάτα κρασιά είναι μεγάλα και ισχυρά. Αντίθετα, τα ελαφρά κρασιά είναι πιο ευαίσθητα και “λεπτά”. Τα μετρίου σώματος κρασιά είναι κάπου ανάμεσα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας για το που γίνεται ο διαχωρισμός. Πολλά κρασιά εμπίπτουν συχνά σε δύο κατηγορίες κατηγορίες.

 

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το σώμα: Αλκοόλ και εκχύλισμα

Ορισμένοι παράγοντες καθορίζουν το σώμα ή το βάρος ενός οίνου. Το αλκοόλ είναι συνήθως ένας κύριος καθοριστικός παράγοντας του σώματος. Το αλκοόλ συμβάλλει στο ιξώδες ενός κρασιού. Όσο υψηλότερη είναι η ποσότητα αλκοόλης σε ένα κρασί, τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση στο στόμα, κινούμενοι προς το γεμάτο σώμα. Οι οίνοι με περιεκτικότητα σε αλκοόλ πάνω από 14% συνήθως θεωρούνται γεμάτοι.

Το εκχύλισμα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο σώμα. Το εκχύλισμα περιλαμβάνει όλα τα μη πτητικά στερεά σε έναν οίνο όπως τα φαινολικά (π.χ. τανίνες), γλυκερόλη, σάκχαρα και οξέα.

Γενικά, τα ερυθρά κρασιά είναι πιο γεμάτα από τα λευκά κρασιά. Εάν ο οίνος ζυμωθεί ή ωριμάσει σε δρυ, προσθέτει επιπλέον βάρος και σώμα σε ένα κρασί.

Στα λευκά κρασιά, ορισμένες τεχνικές οινοποίησης, όπως η απομάκρυνση του κρασιού από τις οινολάσπες (νεκρά κύτταρα ζυμομύκητων) μετά τη ζύμωση, καθώς και το μπατονάζ (η περιοδική ανάδευση της οινολάσπης) προσθέτουν βάρος και σώμα σε ένα κρασί.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα δάκρυα ή πόδια του κρασιού;

 

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το σώμα: Η ποικιλία σταφυλιών

Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών παράγουν κρασιά που είναι πιο γεμάτα από άλλα. Τυπικά, υπάρχουν ποικιλίες που όταν ωριμάζουν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Το  Grenache και το Gewürztraminer είναι δύο ποικιλίες που έρχονται αμέσως στο νου. Τα κρασιά Chardonnay γενικά θεωρούνται πιο γεμάτα από τα κρασιά Sauvignon Blanc ή Riesling. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κρασιά Chardonnay γεμάτα. Το σώμα ενός κρασιού Chardonnay επηρεάζεται αρκετά από το κλίμα που καλλιεργούνται τα σταφύλια. Εξετάστε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα τραγανό, άπαχο Chablis (δροσερό κλίμα) και ένα Chardonnay ζυμωμένο σε βαρέλι βελανιδιάς από τη Νάπα (ζεστό κλίμα). Ανεξάρτητα από την ποικιλία των σταφυλιών, οι θερμότερες περιοχές, παράγουν σταφύλια με περισσότερα σάκχαρα, επομένως υψηλότερο δυναμικό αλκοόλ – τον πρωταρχικό καθοριστικό παράγοντα του σώματος.

Οι χοντρόφλουδες ποικιλίες συνήθως περιέχουν περισσότερο εκχύλισμα από τις λεπτόφλουδες ποικιλίες. Οι λεπτόφλουδες ερυθρές ποικιλίες περιλαμβάνουν το Gamay (από το Beaujolais) και την Barbera, ενώ οι παχύφλουδες ποικιλίες περιλαμβάνουν το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah / Shiraz.

 

Σώμα και Ποιότητα

Πιό γεμάτο σώμα δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλότερης ποιότητας οίνο. Η ποιότητα  έχει να κάνει περισσότερο με την ισορροπία των διαφορετικών συστατικών του κρασιού.

Παραδείγματα πολύ ελαφρών κρασιών περιλαμβάνουν τα γερμανικά, Mosel Riesling, επίσης τα Asti και Moscato d’Asti με επίπεδα αλκοόλ μεταξύ 5,5% και 9%. Τα κρασιά Young Hunter Valley Semillon (Αυστραλία) και Vinho Verde (Πορτογαλία) με περίπου 11% αλκοόλ, είναι επίσης κρασιά που θεωρούνται ελαφριά. Πολλά περισσότερα κρασιά βρίσκονται με μέτριο σώμα με επίπεδα αλκοόλ μεταξύ 12% και 13,5%. Οι γεμάτοι οίνοι προέρχονται συνήθως από πιο ζεστές περιοχές και θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε εδώ πολλά ερυθρά του Νέου Κόσμου, αλλά και πολλά ιταλικά ερυθρά (κυρίως Barolo και κόκκινα της Νότιας Ιταλίας), κρασιά του Southern Rhône όπως Gigondas ή Châteauneuf-du-Pape, από Priorat και Toro για να αναφέρουμε κάποια.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το «σώμα» του κρασιού;

Share this post