Τι μπορεί να σημαίνει η ύπαρξη φυσαλίδων σε ένα “ήσυχο” κρασί;

Τι μπορεί να σημαίνει η ύπαρξη φυσαλίδων σε ένα “ήσυχο” κρασί;

Υπάρχουν μερικά σενάρια που μπορεί να παίζουν, και σε όλα αυτά, η πηγή των φυσαλίδων και αυτό το αναβράζον μυρμήγκιασμα στη γλώσσα σας είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα υποπροϊόν της ζύμωσης, εντελώς ακίνδυνο και μερικές φορές δεν έχει φύγει όλο πριν από την εμφιάλωση ενός κρασιού.

Ορισμένες πρακτικές οινοποίησης μπορεί να αυξήσουν την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα, όπως ιδιαίτερα κρύα κελάρια (το διοξείδιο του άνθρακα είναι πιο διαλυτό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες) ή αφήνοντας ορισμένα στερεά στο κρασί χωρίς να φιλτραριστεί.

Ορισμένοι οινοπαραγωγοί μπορεί επίσης να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν διοξείδιο του άνθρακα ως ένα είδος αόρατης κουβέρτας ή αδρανούς αερίου για να αποτρέψουν την οξείδωση ή την αλλοίωση ενός κρασιού κατά τη διαδικασία οινοποίησης και πάλι, μέρος αυτού του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να παραμείνει στο κρασί όταν εμφιαλώνεται. Συνήθως θα διαλυθεί με λίγο στροβιλισμό.

Τέλος, υπάρχει πιθανότητα το κρασί να έχει αρχίσει να ξαναζυμώνεται στο μπουκάλι, αλλά αν συνέβαινε αυτό, πιθανότατα θα φαινόταν θολό, για να μην αναφέρουμε την μυρωδιά. Και πάλι αυτό δεν είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία, αλλά μάλλον δεν θα έχει πολύ καλή γεύση.

Share this post