Τι σημαίνει ότι το κρασί μας έχει άρωμα περγαμόντου;

Τι σημαίνει ότι το κρασί μας έχει άρωμα περγαμόντου;

Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) ή αλλιώς Κίτρον το περγάμιον. Οι καρποί έχουν προεξέχουσες βάσεις και κορυφές με ανθεκτικούς στήμονες και στην πραγματικότητα είναι μια ποικιλία από πικρό πορτοκάλι.

Αν και είναι βρώσιμα, τα περγαμόντα σπάνια τρώγονται φρέσκα λόγω της έντονα όξινης και ταρτοειδούς σάρκας, η οποία είναι πιο εύγευστη σε μαρμελάδα ή σε μορφή χυμού.

Τα απίστευτα αρωματικά αιθέρια έλαια στις φλούδες των περγαμόντων τα καθιστούν πολύ δημοφιλή στα αρώματα και είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό στο τσάι Earl Gray.

Όσον αφορά τις νότες γευσιγνωσίας, το περγαμόντο είναι ένας χρήσιμος όρος για την περιγραφή εσπεριδοειδών για ορισμένους ξηρούς λευκούς οίνους, καθώς εκφράζει μια γεύση ή άρωμα που είναι πιο πικρή από τα πορτοκάλια, αλλά πιο γλυκιά από τα λεμόνια.

Παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι αρωματικά γερμανικά κρασιά Riesling ή γαλλικοί οίνοι Muscadet από την κοιλάδα του Λίγηρα που προσφέρουν πολύπλοκα αρώματα μαζί με άνθη πορτοκαλιάς.

Τα κόκκινα κρασιά με οξύτητα μπορούν επίσης να εκφράσουν νότες από περγαμόντο, όπως Pinot Noir από την κοιλάδα Leyda της Χιλής και ερυθρά χαρμάνια από την Πορτογαλία από την κοιλάδα Douro.

Share this post