Τι σημαίνει “travel shock” για ένα κρασί;

Τι σημαίνει “travel shock” για ένα κρασί;

Το “Bottle shock,” γνωστό ως “bottle sickness” ή “travel shock,” , είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φαινόμενο κατά το οποίο τα πρόσφατα εμφιαλωμένα κρασιά ή τα μπουκάλια κρασιού όπως αυτά που έχουν αποσταλεί πρόσφατα, είναι “κλειστά” αρωματικά και γευστικά και ασύνδετα.

Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα για το κρασί που δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις από πολλούς οινόφιλους, ότι ένα μπουκάλι κρασί δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που ξέρουμε μετά από ένα μακρύ ταξίδι. Ακριβώς όπως το ανθρώπινο jet lag, ένα κρασί μπορεί να φαίνεται επίπεδο και κουρασμένο για ένα χρονικό διάστημα μετά το ταξίδι.

Δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο, επομένως οποιαδήποτε συμβουλή βασίζεται αποκλειστικά σε αναφορές , αλλά τα εύθραυστα, παλαιότερα κρασιά φαίνονται πιο ευαίσθητα σε αυτήν την κατάσταση και τα νεότερα, πιο στιβαρά κρασιά λιγότερο. Τα λευκά κρασιά φαίνονται επίσης να επηρεάζονται  λιγότερο από τα κόκκινα κρασιά. Αλλά ανεξάρτητα από το χρώμα, το στυλ ή την ηλικία ενός κρασιού, είναι καλή ιδέα να αφήσετε ένα μπουκάλι τουλάχιστον λίγες μέρες, αν όχι εβδομάδες, να ξεκουραστεί σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος μακριά από το φως και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μετά από ένα ταξίδι.

Share this post