Πόδια ή δάκρυα του κρασιού τι σημαίνουν;

Πόδια ή δάκρυα του κρασιού τι σημαίνουν;

Όταν στροβιλίζετε ένα ποτήρι κρασί, μπορεί να παρατηρήσετε ημιδιαφανείς ραβδώσεις που προσκολλώνται στο πλάι του ποτηριού. Αυτά ονομάζονται «πόδια» ή μερικές φορές «δάκρυα».

Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση για το γιατί σχηματίζονται τα πόδια. Χάρη στο φαινόμενο Marangoni (Marangoni effect), καθώς το αλκοόλ εξατμίζεται από το ποτήρι, η επιφάνεια του κρασιού ωθείται στις πλευρές του ποτηριού. Η επιφανειακή τάση και η βαρύτητα συνδυάζονται με αυτό το φαινόμενο για να παράγουν κύματα, τα οποία παράγουν το σχήμα σαν δάκρυ που όλοι αναγνωρίζουμε.

Πολλοί αναφέρονται στην παρατήρηση αυτών των δακρύων, σαν να είναι ένα σημαντικό μέρος της εμπειρίας του να πίνεις και να κατανοείς το κρασί στο ποτήρι σου. Η αλήθεια είναι  ότι δεν μπορείτε πραγματικά να πείτε πολλά για ένα κρασί – για την ποιότητά του και τη γεύση του ή αν πρόκειται να το απολαύσετε – από τα δάκρυα/πόδια. Το σχήμα, η ταχύτητα και ο όγκος των ποδιών επηρεάζονται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του κρασιού, η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος και το σχήμα του ποτηριού. Αποδεικνύεται ότι όλοι κοιτούσαμε αυτές τις σταλαγματιές, τελικά όμως χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Για να είμαστε δίκαιοι, τα δάκρυα δείχνουν κάποια στοιχεία του κρασιού όπως πχ είναι πιθανό όταν ένα κρασί είναι πλούσιο σε αλκοόλ (ή ζάχαρη), τα πόδια να είναι πιο έντονα, αλλά το γεγονός είναι ότι τα δάκρυα δεν είναι δείκτες εξαιρετικών πτυχών του κρασιού. Εάν θέλετε να μάθετε το ποσοστό αλκοόλ ή την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενός κρασιού, είναι καλύτερο να κοιτάξετε απλώς την ετικέτα.

Ομοίως, εάν τα δάκρυα είναι διαυγή ή έγχρωμα (αυτό ονομάζεται μερικές φορές “staining of the tears”) θα μπορούσε να δώσει μια ένδειξη για την ποικιλία σταφυλιών και το επίπεδο εκχύλισης του κρασιού – αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ενός κρασιού ή την απόλαυσή σας από αυτό που έχετε στο ποτήρι σας.

Share this post