Τι συμβαίνει με τις δημοπρασίες κρασιού; Οι μεγάλοι οίκοι μιλούν για μια virtual επιτυχία!

Τι συμβαίνει με τις δημοπρασίες κρασιού; Οι μεγάλοι οίκοι μιλούν για μια virtual επιτυχία!

 

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να περιορίζει τις εκδηλώσεις εκ του σύνεγγυς, οι οίκοι δημοπρασιών βλέπουν θετικά σημάδια από τις εικονικές στρατηγικές που εφαρμόζουν σε συνδυασμό με τους ‘διψασμένους’ αγοραστές.

 

Η επιτυχία μιας δημοπρασίας αφορά τελικά το προϊόν“, δήλωσε ο Chris Munro, επικεφαλής των δημοπρασιών κρασιού στο Christie’s, στο Wine Spectator. “Φυσικά, όλοι μας λατρεύουμε να διοργανώνουμε προσωπικά δείπνα και να μοιραζόμαστε κρασί με παραγωγούς ή αποστολείς, αλλά οι περισσότεροι αγοραστές θέλουν να πάρουν τα καλύτερα κρασιά που προσφέρει ο κόσμος.”

Όπως οι περισσότεροι τομείς της βιομηχανίας οίνου, οι οίκοι δημοπρασιών έχουν επηρεαστεί δραματικά από την πανδημία. Από τον Μάρτιο, οι υπεύθυνοι πλειστηριασμών έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες πωλήσεις online. Ωστόσο, η αλλαγή επιτάχυνε σε μεγάλο βαθμό μια τάση των τελευταίων ετών. Και καθώς οι ζωντανές εκδηλώσεις ξαναρχίζουν σιγά σιγά σε πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, οι εικονικές στρατηγικές γίνονται μόνιμο πλεονέκτημα.

“Έχουμε μια ζωντανή αγορά με ισχυρές τιμές – και ορισμένα ρεκόρ – κατά τη διάρκεια του COVID”, δήλωσε στο Wine Spectator, ο Jamie Ritchie, παγκόσμιος επικεφαλής του κρασιού της Sotheby’s.”Έχουμε νεότερους αγοραστές που μπαίνουν στην αγορά, με το 60 % των νέων αγοραστών να έχουν ηλικία τριάντα ή σαράντα, και οι παραδοσιακοί αγοραστές μας, αγκαλιάζουν τα ψηφιακά εργαλεία.” Ο Ritchie λέει ότι το social distancing πέτυχε αυτό που θα απαιτούσε δύο έως τρία χρόνια για την ομάδα του, μέσα σε λίγους μήνες.

O οίκος Christie’s είδε επίσης αύξηση της διεθνούς συμμετοχής καθώς οι αγοραστές κρασιού εκμεταλλεύτηκαν την ευκολία συμμετοχής σε μια διαδικτυακή πώληση που διεξήχθη από τη Νέα Υόρκη. Οι λάτρεις του κρασιού από περισσότερες από 27 χώρες, από τους οποίους το 34% ήταν αγοραστές για πρώτη φορά, παρακολούθησαν την ηλεκτρονική πώληση της Συλλογής Benjamin Ichinose τον Ιούλιο. Η πώληση του κελαριού συλλεκτών κρασιού της Καλιφόρνια, επέφερε 2,4 εκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο συνολικό ποσό που είχε ποτέ για μια διαδικτυακή πώληση από τον οίκο Christie’s.

 

Παρά την πανδημία, ο οίκος Acker Wines βρίσκεται σε καλό δρόμο για να έχει την καλύτερη χρονιά του. Το 2019, ο Acker έκανε πωλήσεις δημοπρασίας ύψους 91 εκατομμυρίων δολαρίων και, σύμφωνα με τον πρόεδρο John Kapon, αναμένεται να δει πωλήσεις 120 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2020, χάρη εν μέρει στα πολύτιμα κρασιά της Βουργουνδίας. Η πιο πρόσφατη δημοπρασία του Acker, το “Holy Grail of Burgundy”, πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου και πραγματοποίησε πωλήσεις 13,95 εκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένα lots, περιλάμβαναν έξι μπουκάλια του Domaine Leroy Musigny 2002, τα οποία πωλήθηκαν στα 136.400 $, και ένα κιβώτιο Armand Rousseau Chambertin-Clos de Bèze 1991 που έφτασε τα 124.000 $.

Ο Kapon πιστώνει την τεράστια επιτυχία στο γεγονός ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο σπίτι περισσότερο και την ικανότητα του οίκου δημοπρασιών να προσεγγίζει πελάτες σε όλο τον κόσμο. “Η υπερσύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μας, έχει καταστήσει πολύ βολική τη συμμετοχή των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται”, είπε στο Wine Spectator.

 

Ο οίκος δημοπρασιών Hart Davis Hart (HDH) με έδρα το Σικάγο έκανε επίσης κάποιες σπάνιες πωλήσεις. Οι κορυφαίες παρτίδες του έτους περιελάμβαναν ένα Methuselah (μπουκάλι έξι λίτρων) του Domaine de la Romanée-Conti La Tâche του 1999, το οποίο πούλησε για 107.550 $ το καλοκαίρι και έξι magnum Pétrus του 1970 που πούλησε για σχεδόν 60.000 $ σε μια πρόσφατη δημοπρασία. Το 2019, ο HDH δημοπράτησε 59,6 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια επτά δημοπρασιών κρασιού και φέτος, πούλησε 48,6 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια οκτώ δημοπρασιών.

“Το γεγονός ότι οι συλλέκτες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στις συλλογές τους και ότι καταναλώνουν περισσότερο κρασί στο σπίτι, έχει επηρεάσει τη ζήτηση στη δημοπρασία”, δήλωσε ο Marc Smoler, ανώτερος αντιπρόεδρος των υπηρεσιών πελατών της HDH, στο Wine Spectator. “Εκτός από την αύξηση των συμμετεχόντων, το ποσοστό της live υποβολής προσφορών, έναντι της προσφοράς εν απουσία, έχει αυξηθεί σημαντικά.”

Η διοίκηση του Zachys αποδίδει ορισμένους από τους νέους αγοραστές στην πανδημία, αλλά προειδοποιεί ότι δεν είναι η συγκεκριμένη κατάσταση ο αποκλειστικός αίτιος.  “Κάποια από αυτήν την αύξηση θα συνέβαινε ούτως ή άλλως”, δήλωσε ο Charles Antin, επικεφαλής πωλήσεων δημοπρασιών και δημοπρατών του οίκου Zachys, στο Wine Spectator. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πώληση του Σεπτεμβρίου από το κελάρι της Enoteca Pinchiorri, η οποία έφερε εκατοντάδες νέους πελάτες.

 

Αν και οι δημοπρασίες έχουν αλλάξει στη φύση τους, οι προτιμήσεις του κρασιού δεν έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τους υπευθύνους των πλειστηριασμών, η Βουργουνδία και το Μπορντό εξακολουθούν να έχουν υψηλή ζήτηση. Στους αξιοσημείωτους παραγωγούς της Βουργουνδίας περιλαμβάνονται οι Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Dujac και Domaine Armand Rousseau, ενώ το Pétrus και οι first growth παραγωγοί συνεχίζουν να είναι οι μπροστάρηδες της επιτυχίας στο Μπορντό. Σύμφωνα με τον Kapon, ο Jean-Louis Chave από το Ροδανό, τα Giacomo Conterno από το Πιεμόντε και το Screaming Eagle από τη Νάπα. έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση.

“Το Clos Rougeard έχει επιβεβαιωθεί ως fine wine ” εδώ για να μείνει “και το Arnaud Ente έχει δει τεράστια κέρδη”, δήλωσε ο Antin. “Η ζήτηση αυτή τη στιγμή αφορά τη σπανιότητα.”

 

Η αισιοδοξία μεταξύ των οίκων δημοπρασιών τροφοδοτείται επίσης από την εμπιστοσύνη στις νέες στρατηγικές. Σύμφωνα με τον Munro, ο οίκος Christie’s χρησιμοποίησε το Zoom για εκδηλώσεις και διαδικτυακά σεμινάρια για να προωθήσει την πώληση του Hospices de Beaune στις 13 Δεκεμβρίου και σκέφτεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια για άλλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις κρασιού. Ο Kapon λέει ότι ο οίκος Acker θα ξαναρχίσει τους παραδοσιακούς πλειστηριασμούς, αλλά αναμένει να διοργανώσει περισσότερες ζωντανές εκδηλώσεις. Και ο Ritchie λέει ότι ο οίκος Sotheby’s θα συνεχίσει να μεγιστοποιεί τα οφέλη μιας ψηφιακής αγοράς με διαφορετικά μοντέλα δημοπρασιών και έχει επίσης συζητήσει με τα εστιατόρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πωλούν κρασιά από τα κελάρια τους.

Καθώς η διαδικτυακή αγορά κρασιού συνεχίζει να αναπτύσσεται, ο οίκος Zachys έχει γίνει ένα επιτυχημένο μοντέλο για εικονικές στρατηγικές. Ο οίκος δημοπρασιών που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ήταν ένας από τους πρώτους που εφάρμοσαν πλήρως διαδικτυακές δημοπρασίες ζωντανά από το γραφείο τους στο White Plains, με έως και 150 άτομα σε ένα εικονικό δωμάτιο. Αυτή η μορφή “Studio Sale” επιτρέπει ζωντανές δημοπρασίες χωρίς κάποια από τα σχετικά έξοδα.

Ωστόσο, ο Αντίν πιστεύει ότι οι εκδηλώσεις προσωπικού χαρακτήρα δεν θα εξαφανιστούν. «Οι διαδικτυακές δημοπρασίες δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ εντελώς τις ζωντανές δημοπρασίες», είπε. «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν το να συναντώνται όλοι αυτοπροσώπως. Αλλά αυτό αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας τώρα»

 

Share this post