Τι εννοούμε όταν λέμε ότι το κρασί έχει νότες γρασιδιού;

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι το κρασί έχει νότες γρασιδιού;

Μπορεί να έχετε δει αυτόν τον όρο γευσιγνωσίας στο πίσω μέρος ενός μπουκαλιού Sauvignon Blanc και να έχετε αναρωτηθεί πώς ένα κρασί μπορεί να έχει γεύση…γρασιδιού! Όταν πρόκειται για ξηρά λευκά κρασιά, ο χαρακτηρισμός αρώματα γρασιδιού (grassy) χρησιμοποιείται συχνά με τη θετική έννοια. Περιγράφει την ευχάριστη φυτική φρεσκάδα που μπορεί να παρουσιάσει στη μύτη και στον ουρανίσκο, φρεσκάδα που θυμίζει φρεσκοκομμένο ​​γρασίδι.

Τα άσπρα λευκά κρασιά προέρχονται συνήθως από περιοχές κοντά σε θάλασσα ή ψυχρότερα κλίματα, όπως τα κρασιά Albariño από την Rías Baixas στη βορειοδυτική Ισπανία και το Sauvignon Blanc από το Marlborough της Νέας Ζηλανδίας. Δεν είναι ασυνήθιστο για την ποικιλία Sauvignon Blanc που προέρχεται από την κοιλάδα του Λίγηρα να έχει νότες φρεσκοκομμένου χόρτου, αν και αυτά τα κρασιά έχουν γενικά νότες εσπεριδοειδών και λουλουδιών.

Οι νότες γρασιδιού στα κόκκινα κρασιά μπορούν να αποτελούν μέρος ενός ποώδους (φυτά με τρυφερό βλαστό) αρωματικού μπουκέτου που μπορεί να υποδεικνύει υπο-ωρίμανση. Αυτό μπορεί όμως να είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για τους οίνους Merlot και Cabernet Sauvignon, ειδικά από πιο κρύες περιοχές, αλλά και για την ποικιλία Carmenère.

Ο grassy χαρακτήρας των οίνων θεωρείται ότι προέρχεται από πτητικές χημικές ενώσεις που ονομάζονται αλδεΰδες, οι οποίες απελευθερώνονται στην επιφάνεια του κρασιού και συλλαμβάνονται ως άρωμα από τη μύτη μας ή γίνονται αντιληπτές στο πίσω μέρος του στόματός σας. Δημιουργούνται ως υποπροϊόν ζύμωσης ή οξείδωσης αλκοόλης.

 

Share this post