tips για να προλάβετε το hangover ή να το θεραπεύσετε!

tips για να προλάβετε το hangover ή να το θεραπεύσετε!

hangover1

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν σχεδόν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποφύγουν τα παρακάτω συμπτώματα του hangover:

Πονοκέφαλος: Επειδή το αλκοόλ προκαλεί την διόγκωση και τον παλμό των αιμοφόρων αγγείων του κεφαλιού, η οποία καταλήγει σε μία αίσθηση σφυροκοπήματος μέσα στο κεφάλι σας.

Ναυτία: Γιατί το αλκοόλ διεγείρει τα οξέα του στομάχου, ερεθίζει τη βλεννογόνο και καθυστερεί την κένωση του στομάχου, η οποία προκαλεί δυσφορία, ναυτία και έμετο.

Αδυναμία: Επειδή το αλκοόλ προκαλεί πτώση του σακχάρου στο αίμα σας, η οποία προκαλεί κούραση, τρεμούλα, και αδυναμία.

Εξάντληση.

Ζάλη: Γιατί το αλκοόλ είναι διουρητικό και διεγείρει την παραγωγή ούρων. Καθώς ουρείτε περισσότερο, μπορεί να αφυδατωθείτε και να έχετε δίψα, πονοκέφαλο, και ζάλη.

Αδυναμία συγκέντρωσης: Επειδή το αλκοόλ προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η οποία οδηγεί σε αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, μειωμένη όρεξη, και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις δραστηριότητες.

Κυκλοφορούν πολλοί δημοφιλείς μύθοι για το hangover εκεί έξω. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είναι εντελώς λανθασμένοι! Παρακάτω ακολουθούν μερικές αξιόπιστες συμβουλές για τη θεραπεία του hangover, συν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση του εξαρχής.

 

Πώς να προλάβετε το hangover

 

 1. Φάτε ένα καλό γεύμα, πριν πιείτε.

Αυτό θα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό σας. Εναλλακτικά φάτε και πιείτε ταυτόχρονα.

Έχοντας γεμάτο το στομάχι σας, το αλκοόλ διανέμεται στο αίμα πιο αργά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Όλες οι τροφές επιβραδύνουν την πέψη, αλλά τα λιπαρά γεύματα λειτουργούν καλύτερα, έτσι μπορείτε να φάτε για παράδειγμα μια χοιρινή μπριζόλα ή μια πίτσα.

 

 1. Πιείτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, πριν να αρχίσετε να πίνετε αλκοόλ. Αυτό βοηθά επίσης στην μείωση της απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό σας.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου πριν το αλκοόλ είναι ένα μυστικό που θωρακίζει το στομάχι και βοηθάει στην παρεμπόδιση της απορρόφησης του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος που είναι η πιο κοινή αιτία για τους πονοκεφάλους το επόμενο πρωί.

 

 1. Μην πίνετε περισσότερα από ένα ποτό ανά ώρα.

Αυτό σημαίνει ένα μπουκάλι μπύρας, ένα ποτήρι κρασί ή ενάμιση περίπου σφηνάκι ποτού. Εκτός από το να πίνετε αργά, μπορείτε επίσης να αραιώσετε τα ποτά σας με παγάκια, νερό ή χυμό φρούτων.

Επίσης η κατανάλωση φρούτων και χυμών βοηθά στην μείωση της έντασης του hangover.

 

 1. Επιμείνετε στα διαυγή ποτά (λευκό κρασί, βότκα, τζιν) και όχι στα σκούρα (κόκκινο κρασί, ρούμι, ουίσκι).

Τα διαυγή ποτά έχουν λιγότερες ομοειδείς ουσίες (συστατικά που δίνουν στα ποτά την γεύση τους). Ομοίως, τα πιο ακριβά ποτά περιέχουν λιγότερες ομοειδείς ουσίες, επειδή υποβάλλονται σε μια πιο αυστηρή διαδικασία απόσταξης και φιλτράρεται ένα υψηλότερο ποσοστό.

Το British Medical Journal πραγματοποίησε δοκιμές που έδειξαν ότι το ουίσκι Bourbon είναι δύο φορές πιο πιθανό να προκαλέσει ένα hangover από ότι η αντίστοιχη ποσότητα βότκας.

Επίσης το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, οι οποίες είναι ενώσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους. Τα ποτά που περιέχουν βύνη, όπως το ουίσκι, έχουν επίσης την τάση να προκαλούν μεγαλύτερο hangover.

 

 1. Κάντε εναλλαγές με μη αλκοολούχα ποτά.

Αυτό θα συμβάλει επίσης στη μείωση της αφυδάτωσης. Είναι μια καλή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα σε κάθε οινοπνευματώδες ποτό, αν αυτό είναι εφικτό.

Αν δεν πίνετε νερό μαζί με το αλκοόλ, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει το νερό που απαιτείται από άλλα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Αυτός είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίζετε τους πονοκεφάλους.

 

 1. Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή και περισσότερα πριν τον ύπνο.

Αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης αλκοόλ από τον οργανισμό σας και θα ξυπνήσετε νιώθοντας τουλάχιστον λίγο καλύτερα.

 

Πώς να θεραπεύσετε ένα hangover

 

 1. Πιείτε νερό ή χυμό φρούτων.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, το οποίο σημαίνει ότι σας αναγκάζει να χάσετε νερό. Δρα στην υπόφυση του εγκεφάλου και σταματά την παραγωγή μιας ορμόνης που ελέγχει την εκ νέου απορρόφηση του νερού από τα νεφρά. Με αυτή την ορμόνη απενεργοποιημένη, η ουροδόχος κύστη σας γεμίζει με νερό και αποβάλλει περισσότερο νερό από αυτό που λαμβάνει.

Μπορεί να μην είχατε βρεθεί αντιμέτωποι με το hangover, αν είχατε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον καλύτερο σας φίλο, το νερό, το προηγούμενο βράδυ και εναλλάσσατε ένα ποτήρι στο ενδιάμεσο κάθε ποτού. Αλλά δεν το κάνατε και τώρα έχετε απίστευτο πονοκέφαλο και συσπάσεις του στομάχου. Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα, οπότε όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο περισσότερα υγρά θα αντικαταστήσετε και τόσο καλύτερα θα αισθανθείτε. Σίγουρα το να πιείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι νερό το επόμενο πρωί θα βοηθήσει αλλά αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται καλύτερα προληπτικά.

 

 1. Φάτε ουδέτερες τροφές και πρωτεΐνες όπως κράκερ, τοστ, μπανάνες, ή αυγά που ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βοηθούν στη ναυτία.

Τα αυγά περιέχουν κυστεΐνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει το συκώτι να εξουδετερώσει έναν από τους τοξικούς μεταβολίτες του αλκοόλ. Οι μπανάνες αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες και το κάλιο που χάνεται λόγω της διουρητικής ιδιότητας του αλκοόλ. Η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι να αναπληρωθούν οι ελλείψεις του σώματός σας σε σημαντικά μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο, που εξαντλούνται όταν είστε αφυδατωμένοι.

Οποιαδήποτε τροφή βάζετε στο στομάχι σας επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα σας. Αλλά οι στέρεες τροφές λειτουργούν καλύτερα από τις υγρές όπως η σούπα, οπότε οι υδατάνθρακες και τα υψηλά σε πρωτεΐνες τρόφιμα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από τα λιπαρά τρόφιμα.

 

 1. Αποφύγετε εργασίες που απαιτούν υψηλή συγκέντρωση.

Το hangover εξασθενεί τη συγκέντρωσή και τις οπτικές και χωροταξικές ικανότητες όπως για παράδειγμα την ικανότητα να προσανατολίσετε τα αντικείμενα στο χώρο γύρω σας.

Η περιεκτικότητα σε αιθανόλη ενός αλκοολούχου ποτού είναι ο κύριος ένοχος, καθώς προκαλεί στο σώμα αφυδάτωση. Το σώμα καλείται να διασπάσει την αιθανόλη με ένζυμα από το συκώτι. Αυτή η διαδικασία εμποδίζει τον εγκέφαλο να λάβει την κανονική ποσότητα γλυκόζης και αυτό οδηγεί σε έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση και εναλλαγές της διάθεσης.

 

 1. Πάρτε ιβουπροφαίνη.

Η λήψη ιβουπροφαίνης ενώ πίνετε δεν συνίσταται διότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης όταν συνδυάζεται με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ωστόσο, λαμβάνοντας ιβουπροφαίνη την επόμενη ημέρα (περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσετε τις δραστηριότητες σας) θα βοηθήσει . Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 800 mg.

Τα κοινά παυσίπονα διαρκούν περίπου 4 ώρες, οπότε η επίδραση τους, αν τα πάρετε πριν τον ύπνο, θα έχει φύγει το πρωί. Το καλύτερο είναι να πάρετε τα χάπια αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

 

 1. Πάρτε βιταμίνες Β6 και Β12.

Τα χαμηλά επίπεδα των βιταμινών Β6 και Β12 μπορεί να εντείνουν το hangover, καθώς το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση αυτών των ενώσεων.

Η λήψη συμπληρωμάτων την επόμενη μέρα μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση, αλλά μην το κάνετε συχνά γιατί η υπερβολική ποσότητα έχει συνδεθεί με την μακροχρόνια βλάβη των νεύρων.

 

 1. Πιείτε εκχύλισμα φραγκόσυκου

Ελαττώνει κάποια συμπτώματα του hangover όπως η ναυτία, η ξηροστομία, και η απώλεια της όρεξης.

Το εκχύλισμα από τον κάκτο του φραγκόσυκου  έχει βρεθεί ότι ανακουφίζει τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και την ξηροστομία σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tulane και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Το φραγκόσυκο είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή και τα συμπτώματα του hangover που οφείλονται σε αύξηση της φλεγμονής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία εμποδίζει τη φλεγμονή, ήταν 40% υψηλότερη στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο. Το εκχύλισμα είχε ληφθεί πέντε ώρες πριν από την κατανάλωση αλκοόλ.

 

 1. Πιείτε τσάι μέντας ή χαμομήλι.

Αυτό διευκολύνει τον πονοκέφαλο και τη ναυτία που συχνά συνδέονται με το hangover καθώς και την αναπλήρωση κάποιων υγρών στον οργανισμό σας.

Το χαμομήλι είναι γενικά καταπραϋντικό και χαλαρωτικό αλλά χρησιμοποιείται και ως θεραπεία για τον πονοκέφαλο και κάνει θαύματα στην δυσπεψία, ειδικά όταν συνοδεύεται με μέλι. Το τσάι μέντας διευκολύνει τους πονοκεφάλους, την δυσπεψία και τη ναυτία. Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας ή μασήστε ένα φρέσκο ​​φύλλο μέντας για να ηρεμήσει το στομάχι και να βελτιώσει την αναπνοή σας.

 

 1. Κοιμηθείτε!

Ο ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για αντιμετωπίσει το σώμα σας τα σοβαρά συμπτώματα του hangover.

Η ξεκούραση είναι ο καλύτερος φίλος σας στη συγκεκριμένη περίπτωση για να δώσετε στον οργανισμό σας μια ανάκαμψη. Είναι καλύτερο να μείνετε στο κρεβάτι και αν χρειαστεί πάρτε ένα ρεπό από την δουλειά σας επικαλούμενοι μια αρρώστια. Θα ακούγεστε τόσο χάλια στο τηλέφωνο που μπορεί και να σας πιστέψουν – εκτός αν σας είδαν το προηγούμενο βράδυ, άρα τότε δεν είναι καλή ιδέα!

 

Share this post