Το Κτήμα Άλφα Chardonnay Tramonto 2018 στα 12 προτεινόμενα κρασιά για τα Χριστούγεννα από το the drinks business

Το Κτήμα Άλφα Chardonnay Tramonto 2018 στα 12 προτεινόμενα κρασιά για τα Χριστούγεννα από το the drinks business

Το Chardonnay Ecosystem, single block Tramonto 2018, από το Κτήμα Άλφα, είναι ένα από τα 12 κρασιά που προτείνει για τα Χριστούγεννα, περιγράφοντάς το με πολύ κολακευτικά σχόλια, ο Patrick Schmitt MW, editor-in-chief του the drinks business.

Συγκεκριμένα γράφει στο άρθρο του:”Έχοντας δοκιμάσει χιλιάδες κρασιά φέτος, εδώ είναι οι δώδεκα κορυφαίες σταγόνες μου για να γιορτάσω την περίοδο των γιορτών, από Ελληνικό Chardonnay σε Πιεμοντέζικο Pinot Noir.

Αυτά τα κορυφαία κρασιά, έχουν όλα κερδίσει Χρυσά Μετάλλια ή και παραπάνω, σ΄αυτούς τους απαιτητικούς διαγωνισμούς που προϋποθέτουν την σύμφωνη γνώμη όλων των Master of Wine κριτών μας για την αριστεία τους.

Είναι ένα snapshot, των αγαπημένων μου κρασιών, αντιπροσωπεύοντας τα μπουκάλια που θα αγόραζα για κατανάλωση οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Christmastide”.

Συμπληρώνοντας για το Chardonnay του κτήματος Άλφα γράφει: ¨Με το Chardonnay, να είναι το πιο ευρέως φυτεμένο σταφύλι στον κόσμο, δεν μας σοκάρει ιδιαίτερα το να συναντήσουμε δείγματα από σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου όπου παράγεται το κρασί.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός καλού παραδείγματος που είναι επίσης προσιτή είναι σπάνια. Τούτου λεχθέντος, στα φετινά Chardonnay Masters δοκιμάσαμε νόστιμα Chardonnays από μέρη που δεν είναι διάσημα για το σταφύλι, όπως το Μεξικό (Vinicola San Lorenzo) και η Τουρκία (Chamlija). Αλλά υπήρχε ένα δείγμα που πραγματικά με εντυπωσίασε, και προήλθε από ένα μέρος του κόσμου όπου δεν έχω δοκιμάσει ακόμα Chardonnay. Πράγματι, ήταν τόσο καλό που αποφάσισα να το επιλέξω ως ένα από αυτά τα δώδεκα. Και προέρχεται από την Ελλάδα.

Παράγεται από την επιδέξια επιχείρηση Alpha Estate, χρησιμοποιεί φρούτα από ένα αμπέλι δύο εκταρίων, που βλέπει βορειοδυτικά, σε υψόμετρο περισσότερο από 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο οροπέδιο Αμυνταίου στη Φλώρινα. Το υψόμετρο και η άποψη εξηγούν την φρεσκάδα σε αυτό το κρασί, το οποίο έχει έντονη, παρατεταμένη επίγευση ασβεστόλιθου και εσπεριδοειδών, παρόλο που έχει ώριμους χαρακτήρες βερίκοκου και αχλαδιού. Εμφανίζει επίσης μια υπέροχη, συγκρατημένη επιρροή από βελανιδιά, με ένα υπαινιγμό βανίλιας, ελαφρύ τοστάρισμα, και επίσης ένα άγγιγμα καπνού και φουντουκιού. Φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί καλά, αλλά είναι φανταστικό τώρα, και κοστίζει λίγο περισσότερο από 20 £ – μια καλή τιμή για Chardonnay αυτής της ποιότητας.”

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ: THE 12 WINES OF CHRISTMAS (PART 1)

 

 

 

Share this post