Το Κτήμα Άλφα ροζέ 2020 κρασί της εβδομάδας από το the drinks business

Το Κτήμα Άλφα ροζέ 2020 κρασί της εβδομάδας από το the drinks business

Με τίτλο: “ένας νοστιμότατος Έλληνας αντίπαλος των ροζέ της Προβηγκίας” ο Patrick Schmitt MW, editor-in-chief του the drinks business, προτείνει το πολυβραβευμένο ροζέ κρασί από το εμβληματικό Κτήμα της Φλώρινας ως “Wine of the week”

Γράφει συγκεκριμένα: “Μεταξύ των πολλών δειγμάτων στο Global Rosé Masters του τρέχοντος έτους, το οποίο διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα, ήταν μια απαλή, ξηρή και νόστιμη έκφραση από την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα αυτόχθονο σταφύλι που φαίνεται ιδανικό για την παραγωγή ροζέ κρασιού.

Αποδεικνύοντας ότι τμήματα της Μεσογείου εκτός από την Προβηγκία μπορούν να αποδώσουν πρώτης τάξεως ροζέ του σολομού-ροζέ κρασιά, το Κτήμα Άλφα ροζέ 2020 ήταν ένα κρασί από την Ελλάδα στο διαγωνισμό του 2021, στον οποίο ροζέ κρασιά από όλα τα μέρη του κόσμου δοκιμάζονται,  χωρίς να γνωρίζουν οι κριτές την καταγωγή ή τις χρησιμοποιούμενες ποικιλίες σταφυλιών.

Η κατηγορία ροζέ από 15-20 £, περιελάμβανε πολλά διάσημα ονόματα από την Προβηγκία, το Single Vineyard Hedgehog από το Alpha Estate ήταν ένα από τα λίγα που κέρδισε ένα Χρυσό μετάλλιο για τον συνδυασμό παρθένων, ώριμων φρούτων, μαλακού στόματος την γεμάτη υφή και την έντονη καθαρότητα.

Φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ένα φυσικό ελληνικό σταφύλι που ονομάζεται Xinomavro, που σημαίνει «acid black» λόγω της ικανότητας της ποικιλίας να παράγει κρασιά με βαθύ χρώμα και άφθονη φρεσκάδα, το ροζέ προέρχεται από έναν από τους πιο εντυπωσιακούς παραγωγούς της χώρας: Alpha Estate.

Οι αμπελώνες βρίσκονται περίπου 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε εδάφη ασβεστόλιθου, αργίλου στην αμπελουργική περιοχή του Αμυνταίου.

Όπως όλα τα ροζέ της Προβηγκίας, το κρασί “σκαντζόχοιρος” αποκτά την απαλή ροζ εμφάνισή του από σύντομο χρονικό διάστημα σε επαφή με τις φλούδες των σταφυλιών, οι οποίες εκχυλίζουν μια μικρή ποσότητα χρώματος στο μούστο.

Το βραβευμένο με Χρυσό μετάλλιο ροζέ του Alpha Estate αποδεικνύει ότι υπάρχουν θύλακες ροζέ οινοποιήσεων ακριβώς κατά μήκος της Μεσογείου, όχι μόνο στις νότιες γαλλικές παράκτιες περιοχές της Προβηγκίας και του Languedoc.

Τα αποτελέσματα στο σύνολό τους από το Global Rosé Masters του 2021 θα εμφανιστούν στην έκδοση Ιουλίου του the drinks business, την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Το Κτήμα Άλφα Ροζέ 2020 με βαθμολογία 94/100 στα καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου

Share this post