Το παλαιότερο μπουκάλι κρασί στον κόσμο είναι 1700 ετών!

Το παλαιότερο μπουκάλι κρασί στον κόσμο είναι 1700 ετών!

 

Το παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο στεγάζεται στο Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας, αλλά πόσο χρονών είναι ακριβώς και θα ήταν ακόμα ασφαλές για κατανάλωση;

Το Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας φιλοξενεί αυτό που πιστεύεται ευρέως ότι είναι το παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο.

Το μπουκάλι λέγεται ότι ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του τάφου ενός Ρωμαίου ευγενούς και μιας γυναίκας το 1867, στο σημερινό Speyer.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μπουκάλι πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 325 μ.Χ., γεγονός που το καθιστά σχεδόν 1.700 ετών. Η φιάλη των 1,5 λίτρων (Magnum στο σημερινό μέγεθος φιάλης κρασιού) υποτίθεται ότι προοριζόταν να συνοδεύσει το ζευγάρι στο ταξίδι τους στη μετά θάνατον ζωή.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, πιστεύεται ότι το υγρό που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Υπάρχει όμως ένα ερωτηματικό εδώ. Το «κρασί» μέσα στο μπουκάλι είναι πολύ πιθανό να μην είναι πλέον καθόλου κρασί, αλλά μάλλον ένα υγρό που έχει χάσει την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Ο λόγος που το «κρασί» εξακολουθεί να θεωρείται πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση είναι διπλός. Πρώτον, το κρασί σφραγίστηκε με κερί και όχι με φελλό – ο οποίος θα είχε σαπίσει στα ενδιάμεσα σχεδόν 2.000 χρόνια. Δεύτερον, χάρη σε ένα παχύ στρώμα ελαιολάδου, το οποίο προοριζόταν να διατηρήσει το κρασί μέσα στο μπουκάλι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν μια ιδιαίτερα νόστιμη τροφή, ωστόσο.

«Μικροβιολογικά μάλλον δεν είναι χαλασμένο», είπε η καθηγήτρια Monkia Christmann στο Futurism. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έφερνε χαρά στον ουρανίσκο».

Το «κρασί» μέσα στο μπουκάλι είναι πιθανό να αποτελούνταν από τοπικές ποικιλίες σταφυλιού που φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην σημερινή σύγχρονη Γερμανία.

πηγή: thedrinksbusiness.com

 

Share this post