Το Ξινόμαυρο και τα χίλια δυο πρόσωπά του στο “Γεύσεις και Οίνος” (βίντεο)

Το Ξινόμαυρο και τα χίλια δυο πρόσωπά του στο “Γεύσεις και Οίνος” (βίντεο)

Ερυθρό, ροζέ, λευκό ή αφρώδες. Όπως κι αν το προτιμάς είναι η  «ντίβα» του Ελληνικού αμπελώνα.

Είναι μια πολυδυναμική ποικιλία ευαίσθητη στην ξηρασία και στις ασθένειες, δύστροπο στη καλλιέργεια του, ακόμα και δύσκολο να ωριμάσει και να οινοποιηθεί.

Από την άλλη, είναι μια ποικιλία που προσφέρει κρασιά ψηλής ποιότητας, με μεγάλη πολυπλοκότητα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης που θυμίζουν πανάκριβα Nebbiolo και ενίοτε Pinot Noir. Τα κρασιά από Ξινόμαυρο, χαρακτηρίζονται από έντονες ξηρές τανίνες και ψηλή οξύτητα, καθιστώντας απαραίτητη την παλαίωση και ωρίμαση τους σε δρύινα βαρέλια.

Δύο είναι οι βασικές ‘σχολές’ – κατηγορίες- Ξινόμαυρων: Η παραδοσιακή , που δίνει κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα φυτικότητας ,ντομάτας, φράουλας, αποξηραμένων φρούτων και νότες από λάχανο, με ψηλή οξύτητα και επιθετικές τανίνες-ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια παλαίωσης-, και τα μοντέρνα, εκχυλισμένα Ξινόμαυρα, με βαθύ χρώμα και περισσότερα συμπυκνωμένα φρουτώδη αρώματα, επίσης ψηλή οξύτητα αλλά λιγότερο επιθετικές τανίνες.

Το Ξινόμαυρο είναι η πιο ευγενής και πιο διαδεδομένη ποικιλία της Βορείου Ελλάδος την οποία τη συναντούμε σε αρκετές περιοχές όπως Nάουσα, Γουμένισσα, Αμύνταιο, Γρεβενά, Σιάτιστα, Βελβεντό, Aγιον Oρος, Oσσα, Ιωάννινα, Μαγνησία, Καβάλα, Καστοριά και Τρίκαλα.

Τέσσερις είναι όμως οι ΠΟΠ περιοχές: ΠΟΠ Νάουσα όπου παράγεται Ξηρός, Ημίξηρος και ημίγλυκος ερυθρός οίνος.

ΠΟΠ Γουμένισσα όπου η Νεγκόσκα πρέπει να συμπληρώνει τουλάχιστον 20% στο Ξινόμαυρο, να διαβρέχονται και να οινοποιούνται μαζί και το κρασί που προκύπτει να παλαιώσει σε ξύλο βελανιδιάς για δώδεκα τουλάχιστον μήνες.

ΠΟΠ Αμύνταιο όπου παράγεται Ξηρός, Ημίξηρος ερυθρός, αφρώδης ροζέ ξηρός και ημίγλυκος οίνος, και

ΠΟΠ Ραψάνη, όπου το Ξινόμαυρο αναμιγνύεται με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό.

Τέλειος γευστικός σύντροφος σε πολλά παραδοσιακά πιάτα, ιδιαίτερα αυτά με έντονες σάλτσες ντομάτα, όπως μοσχαράκι κοκκινιστό αλλά και λουκάνικα και ψητά σχάρας.

Δείτε “Το Ξινόμαυρο και τα χίλια δυο πρόσωπά του στο  Γεύσεις και Οίνος”:

 

Share this post