Τρύγος με social distancing: Πώς έγινε η συγκομιδή στο Μπορντό

Τρύγος με social distancing: Πώς έγινε η συγκομιδή στο Μπορντό

 

Οτρύγος στο Μπορντό είναι συνήθως μια εποχή εορτασμού – το αποκορύφωμα μιας περιόδου αυξανόμενης σκληρής δουλειάς. Όλοι στην ομάδα των château ενώνονται με τους τρυγητές και τους ξένους επισκέπτες στον αμπελώνα για να τρυγήσουν.

Φέτος δεν ήταν το ίδιο. “Είχαμε [μια σχεδόν] στρατιωτική οργάνωση για την προστασία όλων”, εξηγεί ο Veronique Dausse, γενικός διευθυντής στο Château Phélan Ségur. “Πολλά λίτρα απολυμαντικού τζελ χεριών. Μάσκες υποχρεωτικές για όλους μέσα και έξω. Απολύμανση καλαθιών και ψαλιδιών αρκετές φορές την ημέρα. Όλα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο.”

Παρά τις αυξανόμενες περιπτώσεις COVID-19 στη Γαλλία, το Μπορντό έφερε εις πέρας τη συγκομιδή του 2020. Οι κορυφαίοι οινοπαραγωγοί αναφέρουν ότι τα κρασιά είναι πολλά υποσχόμενα, δίνοντας μια μεγάλη νότα αισιοδοξίας στο τέλος μιας χαοτικής καλλιεργητικής περιόδου.

Τόσο η καλλιεργητική περίοδος όσο και η συγκομιδή, και τώρα η οινοποίηση, έχουν ξεδιπλωθεί με φόντο την πανδημία, με τις αρχές να επιβάλλουν συχνά μεταβαλλόμενους περιορισμούς καθώς τα ποσοστά μόλυνσης υποχωρούν και αυξάνονται. Στην περιοχή του Μπορντό, το τζελ χεριών και οι μάσκες προσώπου βρίσκονται παντού και το εμπόριο κρασιού προσαρμόστηκε γρήγορα.

Ο Damien Barton Sartorious, του οποίου η οικογένεια κατέχει το Château Léoville Barton και το Langoa Barton στο St.-Julien, αναφέρει ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία, εφαρμόστηκαν κανόνες κοινωνικής απόστασης για την εργασία στον αμπελώνα, με ένα άτομο ανά plot.  Όταν μια εργασία έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά, φορούσαν ασπίδες προσώπου.

Στο Château Giscours στο Margaux, η διοίκηση συνειδητοποίησε γρήγορα ότι το κτήμα θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα του οινοποιείου να απομονωθεί και να παραμείνει ασφαλής. Με τα δάση, τη λίμνη, τους στάβλους, τα βοσκοτόπια αγελάδων και τους κήπους, η ιδιοκτησία είναι ένας κανονικός αγροτικός οικισμός. Είκοσι οικογένειες ζουν μάλιστα μέσα στο κτήμα.

“Δεν είχαμε ποτέ νιώσει αυτήν την αίσθηση χωριού για το  Giscours”, λέει ο γενικός διευθυντής Alexander van Beek. “Το ότι ζούμε σε μια περιορισμένη περιοχή, μαζί με τα λαχανικά από τον κήπο, το κρέας που προέρχεται από τα βοοειδή μας κ.ο.κ. είναι μια διάσταση που μερικές φορές ξεχνάμε σε αυτόν τον πολύ γρήγορο κόσμο. Ξεχνάς να δεις τι είναι μπροστά σου ”

Όταν ήρθε η ώρα του τρύγου, οι περισσότεροι οινοποιοί εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τη θέσπιση πρωτοκόλλων για την εγγύηση της ασφάλειας του εργατικού δυναμικού και την έγκαιρη συλλογή της συγκομιδής με στόχο τη βέλτιστη ωρίμανση. “Εάν ένα άτομο στην ομάδα είχε COVID, τότε ολόκληρη η ομάδα θα έπρεπε να σταματήσει”, δήλωσε ο Barton Sartorius. “Και πώς θα μαζεύαμε μετά τα σταφύλια;” Κανονικά τα οινοποιεία προσλαμβάνουν κάθε χρόνο τους δικούς τους συλλέκτες. Φέτος βασίστηκαν σε υπεργολάβο, ο οποίος είχε μεγαλύτερη ευελιξία να συγκεντρώσει μικρές ομάδες και να τις κρατήσει χώρια.

Στο Giscours, βασίζονται σε 180 άτομα που είναι εξειδικευμένα στον τρύγο – διεθνείς φοιτητές, ασκούμενοι, ακόμη και ένα χωριό στην Πολωνία που στέλνει ένα γκρουπ κάθε χρόνο για 18 χρόνια. “Έρχονται σε ένα μεγάλο λεωφορείο. Έχουμε ένα υπέροχο κάμπινγκ για αυτούς”, είπε ο van Beek. «Ήμασταν πολύ ανήσυχοι ότι θα είχαμε φράγμα στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και τότε φυσικά οι Πολωνοί δεν θα μπορούσαν να έρθουν. Αλλά έφτασαν ακριβώς στην ώρα τους».

Κι άλλοι άνθρωποι φιλοξενούνται στο κατάλυμα. “Έπρεπε να συγκεντρώσουμε ορισμένα πρωτόκολλα γι ‘αυτούς – μάσκες, πλύσιμο των χεριών τους και συγκέντρωση σε ξεχωριστές ομάδες”, δήλωσε ο van Beek.

Ο van Beek εξηγεί πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. “Είναι μέρος της ζωής και πρέπει να είσαι δημιουργικός και να βρεις έναν τρόπο να προχωρήσεις.”

Μια χαοτική αλλά ευχάριστη σεζόν

Η συγκομιδή ήρθε μετά από μια χαοτική περίοδο καλλιέργειας. Ξεκίνησε με χαλάζι και καταιγίδες, ακολουθούμενη από μια περίοδο με πολλές βροχές  που απειλούσε τα αμπέλια με ωίδιο. Οι δροσερές θερμοκρασίες έπληξαν την άνθηση. Μετά, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έφεραν ζεστές, ξηρές συνθήκες. Οι βροχοπτώσεις ήταν σποραδικές.

«Η σεζόν ήταν πολύ διαφορετική ανάλογα με την τοποθεσία. Χάρη στον καλοκαιρινό καιρό, οι φαινολικές και αρωματικές δυνατότητες των κόκκινων είναι εντυπωσιακές», δήλωσε ο Pascal Chatonnet, γενικός διευθυντής της Vignobles Chatonnet και σύμβουλος-οινολόγος. “Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε ένα πολύ καλό έως εξαιρετικό vintage.”

Εξαιρετικό, αλλά και προκλητικό. “Κάποιοι έχασαν τα πάντα με πρώιμες χαλαζοπτώσεις”, δήλωσε ο Chatonnet. “Η Άνοιξη ήταν υπερβολικά βροχερή, οπότε υπήρχε έντονη πίεση από περονόσπορο, ειδικά στο Merlot.”

Οι αποδόσεις Cabernet Sauvignon επηρεάστηκαν από τη δροσερή περίοδο ανθοφορίας στα μέσα Ιουνίου. Αλλά η σεζόν άλλαξε δραστικά όταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έφεραν ζέστη. Οι χαμηλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μείωσαν τα μεγέθη των σταφυλιών, επηρεάζοντας περαιτέρω τις αποδόσεις, με την πίεση του νερού ιδιαίτερα σκληρή σε κτήματα με αμμώδη ή βαθιά χαλίκια. Τα αμπέλια σε ασβεστόλιθο ή πηλό τα πήγαν καλά.

Οι βροχές τον Αύγουστο βοήθησαν στην ωρίμανση. Ο Chatonnet είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν “πολύ παχιά και σκούρα δέρματα, χωρίς πράσινα αρώματα, καφέ και αρκετά ώριμους σπόρους από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου – δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τόσο εύκολα τους σπόρους – κάτι που μας κάνει να περιμένουμε υψηλές δυνατότητες!”

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DBR Lafite Jean-Guillaume Prats ήταν αισιόδοξος για τις ιδιοκτησίες του κτήματος και στις δυο Όχθες.  “Στο Pauillac βλέπουμε κάποιες ομοιότητες με το 1959 όταν εξετάζουμε τον καιρό και τις διάφορες αναλύσεις”, είπε. “Το Pauillac με τα χαλίκια του έχει αποδώσει εξαιρετικά καλά τον Ιούλιο. Το Pomerol επωφελήθηκε από τις μάλλον ψυχρότερες θερμοκρασίες στα τέλη Αυγούστου.”

Για το Margaux, ο τεχνικός διευθυντής του Giscours, Didier Forêt, είπε: “Ο καιρός ήταν πολύ ζεστός και ξηρός, οπότε ξεκινήσαμε να μαζεύουμε γύρω στις 6 Σεπτεμβρίου. Το Merlot ήταν ώριμο και επιλέξαμε την κατάλληλη στιγμή για να διατηρήσουμε την όμορφη φρεσκάδα. Το Petit Verdot είναι τέλειο, πολύ φρέσκο ​​με καλή ωριμότητα. ” Περιμέναμε για να τρυγήσουμε το Cabernet, δίνοντάς χρόνο να ωριμάσει πλήρως. “Περιμέναμε μια μικρή βροχή – φθινοπωρινό καιρό – για να ωριμάσει το Cabernet Sauvignon ακριβώς όπως το θέλαμε.”

Βαθύτερα στην ενδοχώρα, στο κτήμα Barton στο Moulis, η αδελφή του Damien,  Melanie Barton Sartorius, τεχνική διευθύντρια του Mauvesin Barton, είπε ότι ο πηλός που έχουν τα χώματά τους έκανε τα αμπέλια να επιβιώσουν της ξηρασίας. “Είναι ένα κρύο terroir. Έτσι λοιπόν κανονικά θα ωριμάσουμε αργότερα από τους άλλους στο Moulis. Αλλά φέτος ο πηλός βοήθησε πολύ λόγω του στρές του νερού.”

 

Στη Δεξιά Όχθη,  στο St.-Emilion, ο Stephan von Neipperg αναφέρει ότι ο τρύγος στο Châteaus Canon-La Gaffelière και το La Mondotte ξεκίνησε αργότερα από το αναμενόμενο, στα μέσα Σεπτεμβρίου και τελείωσε γρήγορα, με χαμηλότερες από το μέσο όρο αποδόσεις. “Η συγκομιδή πήγε καλά. Παρά ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, δεν έχουμε επηρεαστεί από το στρες νερού, εκτός από πολύ μικρά αμπέλια. Τα μούρα ήταν μικρότερα από τα προηγούμενα vintages αλλά όμορφα συμπυκνωμένα και ισορροπημένα.”

Παρά τις προκλήσεις του τρύγου εν μέσω πανδημίας, ο Prats είπε ότι σκεφτόταν τους άλλους που αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. “Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ εδώ την ευκαιρία να στείλω θερμούς χαιρετισμούς στους φίλους μας στη Νάπα που υπέφεραν πολύ σοβαρά”, είπε. “Γνωρίζουμε ότι οι αμπελώνες του Médoc δεν θα είχαν ανακάμψει από τη φυλλοξήρα το 1865 χωρίς την εισαγωγή [αμερικανικών] ριζών. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι σε αυτούς και στέλνουμε όλη την υποστήριξή μας.”

πηγή: wine spectator

Share this post