Wines of Crete Ο Πρόεδρος Νίκος Μηλιαράκης μιλάει στο Oinos

Wines of Crete Ο Πρόεδρος Νίκος Μηλιαράκης μιλάει στο Oinos

IMG_0087

Πόσα χρόνια υπάρχει το Wines of Crete;

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2006 από το δίκτυο οινοποιών Νομού Ηρακλείου. Η βάση της παραγωγής κρασιού στην Κρήτη -όπως και να το κάνουμε- είναι ο νομός Ηρακλείου, με δύο περιοχές ΠΟΠ, τα Πεζά, τις Αρχάνες και τις Δαφνές και μια τέταρτη περιοχή στη Σητεία. Ανερχόμενη περιοχή είναι αυτή των Χανίων. Όταν ξεκινήσαμε το 2006 ξεκινήσαμε 16 οινοποιία με σκοπό την προώθηση του κρητικού κρασιού, όχι του Ηρακλειώτικου κρασιού, απλά ξεκινήσαμε από τον πυρήνα που είναι το Ηράκλειο και μετά από δύο χρόνια προκαλέσαμε την δημιουργία του Δικτύου οινοποιών Χανίων – Ρεθύμνης και στήσαμε μια ομπρέλα πάνω από αυτά τα δύο δίκτυα που είναι πλέον το Wines of Crete. Σήμερα είναι 21 οινοποιεία στο Δίκτυο οινοποιών Ηρακλείου που έχει αγκαλιάσει και το Λασίθι και 10 οινοποιία που είναι στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Βλέπουμε ευλαβική προσήλωση στις κρητικές ποικιλίες...

Θέλοντας να προωθήσουμε το κρητικό κρασί, δεν είχε νόημα να προωθήσουμε κρασιά από Chardonnay ή από Syrah – ποικιλίες που τις βρίσκουμε στην Κρήτη και δίνουν και πολύ αξιόλογα απότελέσματα-. Το μεγάλο μας χαρτί και αυτό που μας διαφοροποιεί είναι οι τοπικές ποικιλίες. Μετράμε 11 αυτόχθονες ποικιλίες στο νησί και λευκές και κόκκινες, έχουμε μια μεγάλη επιλογή κυρίως στα λευκά. Τα κόκκινα είναι το Μανδηλάρι, το Κοτσιφάλι και το Λιάτικο, ενώ στα λευκά -εκτός από τη Βηλάνα που είναι η κλασική μας ποικιλία, έχουμε το Βιδιανό που είναι μια εξαιρετικά ανερχόμενη ποικιλία -, μετά έχουμε το Θραψαθήρι, το Αθήρι, το Πλυτό,  το Δαφνή, όλες αυτες οι ποικιλίες χαρακτηρίζουν την Κρήτη.

Ποιες ποικιλίες θα ξεχωρίζατε από τις τοπικές κρητικές και ποιες από την υπόλοιπη Ελλάδα;

Είναι δύσκολο να πεις ότι θα ξεχωρίσω κάτι, αλλά σίγουρα το Βιδιανό είναι ο κρυφός άσσος στο μανίκι μας -μάλιστα είναι και η μοναδική ποικιλία στον παγκόσμιο αμπελώνα που δίνει τα χαρακτηριστικά αυτά- δηλαδή ναι μεν αρωματικό κρασί, αλλά με πολύ πλούσιο όγκο, πλούσιο σώμα. Μετά είναι το Θραψαθήρι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε blend με άλλες ποικιλίες. Τώρα στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεχωρίζω το Ασύρτικο -που το βρίσκουμε πλέον και στην Κρήτη-.

Πώς βλέπετε το μέλλον του Κρητικού αμπελώνα;

Είναι λίγο αστείο σε μια τέτοια συγκυρία να πεις ότι είμαστε αισιόδοξοι, κι όμως είμαστε αισιόδοξοι. θεωρήσαμε εξαρχής ότι έχουμε προϊόν και ότι έχουμε επώνυμο κρητικό κρασί πολύ αξιόλογο, απλά δεν το γνωρίζει ο κόσμος, είτε συμμετέχοντας σε εκθέσεις, είτε διοργανώνοντας κάτι οινοτουριστικό που είναι πολύ σημαντικό για μας. Έχουμε πάντως πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μας μάθει ο κόσμος και να βάλει στον οινικό χάρτη της χώρας.

Κρητικό κρασί και εξαγωγές...

Μεγάλο θέμα αυτό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δυναμική, δεν έχουμε κερδίσει τις αγορές, μη γελιόμαστε! Θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δυναμική στις ΗΠΑ, όπου γενικώς δεν ξεκινάνε απέναντι στο κρασί με αρνητικό απριόρι και έτσι χτίζουμε από μηδενική βάση, ενώ στην Ευρώπη χτίζουμε με αρνητικό πρόσημο, άρα πρέπει να ανατρέψουμε καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στην αγορά της Γερμανίας και υπάρχει ένα ενδιαφέρον προς την Ανατολική αγορά, την περιοχή της Ασίας και την Κίνα, αλλά είναι ακόμα στα σπάργανα. Όταν ξεκινήσαμε είπαμε αρχικά ν α δούμε τα του οίκου μας. Έχουμε 2,5 εκατ επισκέπτες στο νησί και αυτούς κατ αρχήν πρέπει να τους “αξιοποιήσουμε”, γι αυτό και το θέμα του οινοτουρρισμού είναι πολύ σημαντικό  διότι αν τους ενημερώσεις για το προϊόν σου τότε θα αρχίσει να το ψάχνει και στην επιστροφή του. Έτσι λέμε ότι η πρώτη μας εξαγωγή είναι εδώ στην Κρήτη.

Πείτε μου λίγο για τα διαφορετικά terroir που βρίσκουμε από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι…

Όσο πιο δυτικά πάμε τόσο πιο έντονες είναι οι βροχοπτώσεις, ακόμα και στο Ηράκλειο η περιοχή των Δαφνών με την περιοχή των Πεζών είναι δύο τελείως διαφορετικές περιοχές. Έχουμε την μεγάλη οροσειρά στο κέντρο της Κρήτης που μας προστατεύει από τους νότιους ανέμους. Οι αμπελώνες δίνουν τελείως διαφορετικές εικόνες από τα Χανιά μέχρι το οροπέδιο του Ζήρου στη Σητεία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Ένωσης;

Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε, να έχουμε συνέχεια σε αυτό που κάνουμε, διότι κάθε επόμενο βήμα στηρίζει όλα τα προηγούμενα που έχουμε κάνει. Δεν μπορούμε να τρέξουμε με την ταχύτητα που θα θέλαμε, αλλά αυτό δεν πειράζει. Είναι σημαντικό ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι είναι πεπεισμένοι για το θετικό του πράγματος. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ό, τι πακέτα χρηματοδότησης έχουμε από Ευρωπαϊκά προγράμματα, από εθνικά προγράμματα, είτε από την βοήθεια που μας παρέχουν τοπικοί φορείς, όπως είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Είναι πολύ θετικό ότι έχουν αντιληφθεί ότι κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια, μεθοδική και με μια στρατηγική και είναι στο πλευρό μας. Δεν ξεκινήσαμε ποτέ λέγοντας ότι πρέπει να βρούμε τα χρήματα για κάνουμε το τάδε ή το δείνα. Είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε αυτό, θα το χρηματοδοτήσουμε και θα έχουμε και την βοήθεια κάποιων φορέων. Τώρα αν καταφέρουμε να γίνουμε και λίγο πιο δραστήριοι εκτός συνόρων, νομίζω ότι αυτό θα είναι ο επόμενος στόχος.

 

Share this post