Λίγα λόγια για το Χιλιανό κρασί

Λίγα λόγια για το Χιλιανό κρασί

Συχνά σε αντίθεση και σε σύγκριση με τη γείτονά της στη Νότια Αμερική, την Αργεντινή, η Χιλή είναι μια από τις παγκόσμιες success stories του κρασιού των τελευταίων δεκαετιών.

Η Χιλή είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές χώρες της Νότιας Αμερικής. Καταλαμβάνει μια λεπτή λωρίδα κάτω από τη δυτική ακτή της ηπείρου, φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από terroirs και μια εξίσου μεγάλη ποικιλία από στυλ κρασιού.

Η αμπελουργική βιομηχανία της Χιλής συνδέεται συχνά στις εξαγωγικές αγορές με σταθερά, καλής αξίας κρασιά, αλλά παράγονται επίσης και μερικά κόκκινα παγκόσμιας κλάσης, με υψηλές τιμές.

Ποικιλίες σταφυλιού
Για τα κόκκινα κρασιά, οι αρχικές βασικές ποικιλίες ήταν οι ποικιλίες Μπορντό Cabernet Sauvignon και Merlot, αλλά όπως πολλές χώρες του Νέου Κόσμου η Χιλή έχει υιοθετήσει μια χαρακτηριστική ποικιλία σταφυλιού. Εδώ είναι το Carmenère, που κάποτε καλλιεργούνταν ευρέως στο Μπορντό.

Θεωρήθηκε ότι εξαφανίστηκε μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής φυλλοξήρας του 19ου αιώνα, αλλά ανακαλύφθηκε ξανά στη Χιλή τη δεκαετία του 1990. Μεγάλο μέρος του ήταν ανακατεμένο σε αμπελώνες με φυτά Merlot. Τα αμπέλια Carmenère θεωρούνταν συχνά ως μεταλλάξεις με φτωχότερη απόδοση από τα πρώτα.

Μόλις αναγνωρίστηκαν, ο καρπός αφέθηκε μια ή δύο εβδομάδες επιπλέον στο κλήμα για να ωριμάσει πλήρως. Στη συνέχεια, άρχισαν να αποκτούν ενδιαφέρον τα μείγματα με Carmenère αλλά και μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις. (Σημείωση αυτή η ποικιλία σταφυλιού γράφεται συχνά Carménère – με δύο τόνους – εκτός Χιλής.)

Το Pinot Noir από τα πιο δροσερά κομμάτια της Χιλής αρχίζει να κάνει εντύπωση και το Syrah αυξάνεται σε δημοτικότητα σε πολλές περιοχές προσφέροντας μεγάλη ποικιλία στυλ. Το υποστηρικτικό καστ των κόκκινων οινοποιητικών ποικιλιών σταφυλιών στη Χιλή περιλαμβάνει επιπλέον παίκτες από το Μπορντό. Petit Verdot, Cabernet Franc και Malbec.

Η έμφαση στο τελευταίο έχει αυξηθεί υπό το πρίσμα της επιτυχίας της Αργεντινής με την ποικιλία, αν και οι φυτεύσεις στη Χιλή χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Το Cinsaut και το Carignan ενώνονται με το Syrah όπως και στη Νότια Γαλλία.

Οι φυτεύσεις λευκών σταφυλιών οδηγούνται από το Chardonnay – που επίσης καλλιεργείται σε πολλά διαφορετικά μακροκλίματα– το οποίο μπορεί να επιτύχει πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας με ανάλογες τιμές και το Sauvignon Blanc. Οι ποικιλίες Viognier, Riesling και Semillon είναι μεταξύ εκείνων των ποικιλιών που καλλιεργούνται σε μικρότερη κλίμακα.

Γεωγραφία
Η Χιλή εκτείνεται σε 4300 χιλιόμετρα (2700 μίλια) γης που εκτείνονται από βορρά-νότο μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού και των Άνδεων. Η τοπογραφία είναι πολύ ευνοϊκή για την αμπελοκαλλιέργεια, και παρά το γεγονός ότι η Χιλή έχει πλάτος μόλις 160 χιλιόμετρα (100 μίλια), οι περισσότερες κλιματικές διακυμάνσεις στις αμπελουργικές περιοχές συμβαίνουν από ανατολή προς δύση και όχι από βορρά προς νότο.

Ο Ειρηνικός, με το ρεύμα Humboldt της Ανταρκτικής, φέρνει δροσερά αεράκια στους περισσότερους παράκτιους αμπελώνες σε περιοχές όπως οι κοιλάδες της Καζαμπλάνκα και Λιμάρι. Εν τω μεταξύ, η προστατευτική παρουσία της παράκτιας οροσειράς κάνει την Κεντρική Κοιλάδα της Χιλής σχετικά ζεστή και ξηρή.

Κατά μήκος της ανατολικής άκρης της χώρας, στους πρόποδες των Άνδεων, τα μεγάλα υψόμετρα και τα άφθονα ποτάμια δημιουργούν ξανά ένα διαφορετικό terroir. Με τον Ειρηνικό Ωκεανό στη μία πλευρά και το απαγορευτικό φράγμα των Άνδεων από την άλλη, οι αμπελώνες της Χιλής έχουν παραμείνει προστατευμένοι από την αφίδα της φυλλοξήρας.

Ιστορία
Η Χιλή είναι μια οινοπαραγωγική χώρα από τότε που έφτασαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι έποικοι στα μέσα του 16ου αιώνα. Τα αρχικά αμπέλια, για την παραγωγή μυστηριακού κρασιού, μεταφέρθηκαν από Καθολικούς ιεραπόστολους απευθείας από την Ισπανία ή μέσω του Περού ή της Καλιφόρνια.

Η ποικιλία σταφυλιού Mission – γνωστή εδώ ως Pais – φυτεύτηκε ευρέως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και έγινε ο βασικός πυλώνας των κρασιών της χώρας για εγχώρια κατανάλωση. Είναι πιο συνηθισμένο στο Maule και στην Bio Bio στο νότο, κυρίως καλλιεργείται από μεγαλύτερους αγρότες που κάνουν μείγματα, αλλά αρχίζει να εμφανίζεται σε πολλές εμφιαλώσεις υψηλής ποιότητας.

Μόλις τον 19ο αιώνα άρχισε να επεκτείνεται η αμπελουργία στη Χιλή, κυρίως λόγω της εξάπλωσης του πλούτου που σχετίζεται με την εξόρυξη στην έρημο Ατακάμα. Οι ευρωπαϊκές τάσεις άρχισαν να διεισδύουν στο Σαντιάγο και μια βιομηχανία κρασιού ξεπήδησε στα νότια της πόλης, γύρω από την κοιλάδα Maipo.

Χτίστηκαν κτήματα κρασιού, με τα στυλ τόσο του κρασιού όσο και της αρχιτεκτονικής βασισμένα στα πρότυπα της Γαλλίας. Οι αμπελώνες των κτημάτων Concha y Toro, Cousino Macul και Santa Rita ιδρύθηκαν αυτήν την εποχή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το κρασί της Χιλής περιοριζόταν σε μια εγχώρια αγορά, αλλά η ώθηση προς την ποιότητα στο δεύτερο μισό του αιώνα σημείωσε άνοδο στη διεθνή αγορά. Ενώ οι Χιλιανοί οινοποιοί χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά δεξαμενές και βαρέλια από ξύλο οξιάς, τη δεκαετία του 1980 εισήχθησαν οι δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και τα δρύινα βαρέλια, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας εποχής με γνώμονα την τεχνολογία.

Μερικά από τα καλύτερα Χιλιανά κρασιά:

Vinedo Chadwick, Maipo Valley, Chile
Bordeaux Blend Red € 300 94 / 100

Sena, Aconcagua Valley, Chile
Bordeaux Blend Red € 122 94 / 100

Baettig Seleccion de Parcelas ‘Los Primos’ Chardonnay, Traiguen, Chile   Chardonnay  € 76 95 / 100

Matetic Syrah, San Antonio Valley, Chile
Syrah € 61 93 / 100

Errazuriz ‘Las Pizarras’ Chardonnay, Aconcagua Costa, Chile
Chardonnay  € 59 94 / 100

Concha y Toro Don Melchor Cabernet Sauvignon, Puente Alto, Chile  Cabernet Sauvignon  € 130  94 / 100

Vinedos de Alcohuaz ‘RHU de Alcohuaz’ Mezcla Tinta, Elqui Valley, Chile Red Blend  € 52 94 / 100

Vinedos de Alcohuaz ‘Tococo de Alcohuaz’ Syrah, Elqui Valley, Chile  Syrah € 45 94 / 100

Vina Almaviva, Puente Alto, Chile
Bordeaux Blend Red € 168  93 / 100

Reta Quebrada Seca, Limari Valley, Chile
Chardonnay € 41  95 / 100

Vinedos de Alcohuaz ‘Cuesta Chica de Alcohuaz’ Garnacha, Elqui Valley, Chile  Grenache (Garnacha)  € 44  94 / 100

Antiyal Carmenere Vinedo Escorial, Maipo Valley, Chile
Carmenere  € 57  93 / 100

Garage Wine Co. ‘Vigno’ Red, Maule Valley, Chile
Carignan (Carinena)  € 49  93 / 100

Vina Maquis Franco, Colchagua Valley, Chile
Cabernet Franc  € 58  93 / 100

Pedro Parra ‘Miles’, Itata Valley, Chile
Cinsault   € 62  95/100

 

με στοιχεία από το wine searcher

Share this post