Πως λειτουργούν οι διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας σ’ έναν συντηρητή κρασιού;

Πως λειτουργούν οι διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας σ’ έναν συντηρητή κρασιού;

Aν έχετε ρίξει μια ματιά στα ψυγεία κρασιού που πωλούνται στην αγορά, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα διαβάσατε πράγματα σχετικά με το πώς κάποιοι ψύκτες έρχονται με μια ή δύο ζώνες ψύξης. Αυτοί είναι όροι που δηλώνουν πόσες διαφορετικές θερμοκρασίες μπορούν να υποστηριχθούν μέσα σε ένα ψύκτη σε μια δεδομένη στιγμή.

Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό, αν έχετε πολλά διαφορετικά είδη κρασιού για αποθήκευση. Αν έχετε λευκό κρασί, τότε θα πρέπει να το αποθηκεύετε σε θερμοκρασία 7 με 13 βαθμούς Κελσίου. Εν τω μεταξύ, το κόκκινο κρασί απαιτεί συνθήκες 12 ως 15  βαθμούς για να μπορεί να αποθηκεύεται  σωστά.

(Διαβάστε ακόμα: Σε ποιά θερμοκρασία σερβίρονται τα κρασιά; )

 

Αν μπείτε στη διαδικασία να δώσετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να αγοράσετε ψύκτη κρασιών, σαφώς  πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε μπουκάλι κρασί στη συλλογή σας έχει αποθηκευτεί με το σωστό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τις ζώνες θερμοκρασίας με τον σωστό τρόπο. Ας δούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν για να κατανοήσουμε την διαδικασία.

  • Προσθήκη αέρα όπου χρειάζεται

Ένα δοχείο ψύξης κρασιού παράγει άφθονο δροσερό αέρα, όταν  τεθεί σε λειτουργία. Ωστόσο, αυτός ο αέρας πρέπει να κινηθεί προς τα έξω μέσω μιας ασφαλούς εγκατάστασης ελέγχου.

Αρχικά λοιπόν χρειάζεται ένα κατάλληλο σύστημα διαχείρισης αέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ψύκτης κρασιού χρειάζεται κάποιο είδος ψυκτικού υγρού. Αν δουλεύει έτσι, ο ψύκτης θα δημιουργήσει ατμό από το ψυκτικό υγρό και θα το διανέμει μέσα από μια σειρά πηνίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, ο ψύκτης κρασιού δεν χρησιμοποιεί ψυκτικό υγρό αλλά αντί αυτού ηλεκτρικά ρεύματα που δημιουργούν διαφορές στη  θερμοκρασία. Ο ψύκτης δηλαδή δημιουργεί (με ηλεκτρισμό) ζεστές ζώνες που θα επιτρέψουν στον κρύο αέρα να κινηθεί κατάλληλα.

  • Πώς όμως δημιουργείται ο κρύος αέρας;

Το δοχείο ψύξης κρασιού συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστά ηλεκτρικά ρεύματα σε δύο διαφορετικές μονάδες θέρμανσης. Αυτό θα δημιουργήσει δύο ξεχωριστές διαφορές θερμοκρασίας εντός του ψύκτη. Επιπλέον, δύο ξεχωριστές ρυθμίσεις χρησιμοποιούνται για κάθε ζώνη. Μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις ζώνες με τη χρήση ενός τυποποιημένου πίνακα ελέγχου που βρίσκεται εντός του ψυγείου σας.

 

  • Πώς χωρίζονται οι ζώνες θερμοκρασίας σε ένα ψύκτη κρασιού;

 

Μέσα σε ένα ψύκτη κρασιού, υπάρχει  ένας μηχανισμός  μεταξύ των δύο ζωνών που εξασφαλίζει ότι ο ψύκτης παραμένει  ενεργός και κρατάει τις σωστές θερμοκρασίες σε κάθε ζώνη.  Ένα ανθεκτικό υλικό από ανοξείδωτο χάλυβα τοποθετείται  ανάμεσα στις δυο γεννήτριες κρύου αέρα. Αν οι δυο αυτές ζώνες χωριστούν και με διαφορετικές πόρτες (βλ. ψύξη-κατάψυξη στο οικιακό ψυγείο) τότε είναι ακόμα καλύτερα.

Η διαίρεση αυτή δημιουργεί χωριστά διαμερίσματα για κόκκινα και λευκά κρασιά. Η χωρητικότητα για κάθε διαμέρισμα μπορεί να ποικίλλει. Επίσης, κάθε ζώνη θερμοκρασίας μπορεί να έχει ένα προγραμματιζόμενο σύστημα ψύξης που λειτουργεί με τις δικές του διακυμάνσεις θερμοκρασίας, δημιουργώντας έτσι ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να είναι συγκεκριμένα,  για ορισμένους ιδιαίτερους τύπους οίνων.

  • Πόσες ζώνες χρειάζονται πραγματικά σε ένα ψύκτη κρασιού;

Το πιο βολικό είναι να υπάρχουν δυο διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας.  Ωστόσο, ο μόνος πραγματικός τρόπος για το πώς μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς πόσες ζώνες χρειάζεστε είναι να ρίξετε μια ματιά στο πόσο κρασί έχετε και τι είδη κρασιού έχετε. Εάν η συλλογή σας τείνει να αποτελείται συγκεκριμένα από έναν τύπο κρασιού τότε καλύτερα να αγοράσετε ένα ψύκτη κρασιού με μια ζώνη θερμοκρασίας.

Ωστόσο, προτιμήστε ψύκτη με δύο διαφορετικές ζώνες, αν έχετε μια τεράστια συλλογή του κρασιού που χρειάζεστε για να την οργανώσετε σωστά. Οι ζώνες κρασιού είναι πολύ βοηθητικές στην σωστή διατήρηση μιας προσεγμένης κάβας κρασιών.

Share this post