Απολαυστικά αφρώδη κρασιά (εκτός από σαμπάνια)

Απολαυστικά αφρώδη κρασιά (εκτός από σαμπάνια)

TΓια αιώνες, ο αφρώδης οίνος ήταν συνώνυμος της γιορτής. Από τις βασιλικές αυλές της Γαλλίας, μέχρι τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και άλλα ορόσημα της ζωής μας, πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα πει “ανοίξτε μια σαμπάνια!”

Οι φυσαλίδες ρέουν άφθονες αλλά φυσικά δεν είναι όλα τα αφρώδη που ανοίγουμε “σαμπάνια”.  Η σαμπάνια χρησιμοποιείται συχνά λανθασμένα ως γενικός όρος για την κατηγορία του αφρώδους οίνου. Όμως, στην πραγματικότητα η σαμπάνια (champagne) είναι μια περιοχή κρασιού στη Γαλλία. “Καθώς ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, οι Γάλλοι αποφάσισαν να καθιερώσουν ως προστατευόμενη ονομασία τον όρο «Champagne». Έτσι σαμπάνια ονομάζεται μόνο το κρασί που παράγεται με τη Méthode Champenoise (παραδοσιακή μέθοδος) από σταφύλια που καλλιεργούνται και οινοποιούνται στη Champagne της Γαλλίας. Από την καλλιέργεια μέχρι τη συγκομιδή και την επεξεργασία των σταφυλιών (συνήθως Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay), τα πρότυπα του Appellation είναι αυστηρά, και προσδίδουν μια πολυτελή φυσιογνωμία στο συγκεκριμένο αφρώδες κρασί, κάτι που συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι η διαφορά Σαμπάνιας-Prosecco και γιατί η σαμπάνια κοστίζει περισσότερο;

Αλλά εκτός από τη σαμπάνια, γενικότερα η αγορά αφρώδους οίνου αυξάνεται εδώ και δεκαετίες. Η απόλαυση ενός αφρώδους κρασιού δεν πρέπει να είναι μια πράξη που προορίζεται μόνο για γιορτές ή μεγάλες στιγμές της ζωής μας. Ο ολοένα αυξανόμενος ενθουσιασμός των νεότερων καταναλωτών έναντι των αφρωδών οίνων αποδεικνύει ότι είναι πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν και άλλα αφρώδη κρασιά πέρα από την περιοχή της Champagne”.

Έτσι, μπορούμε όλοι να απολαύσουμε ένα καλό αφρώδες κρασί που θα μας βάλει στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ακόμα κι αν δεν έχουν το budget για να αγοράσουμε σαμπάνια. Ας δούμε τι επιλογές έχουμε:

Prosecco

Το Prosecco προέρχεται από την Ιταλία (περιοχή Βένετο) και παρασκευάζεται με σταφύλια Glera. Αντί των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής, το Prosecco χρησιμοποιεί για την οινοποιηση την πιο οικονομική Tank Method, όπου η χαμηλότερη πίεση δημιουργεί ελαφρύτερες φυσαλίδες. Το προφίλ της γεύσης του Prosecco είναι πιο φρουτώδες από της σαμπάνιας, με το πράσινο μήλο, το μέλι, το αγιόκλημα και το αχλάδι να υπερισχύουν.

Cava

Ένα από τα μεγαλύτερα γευστικά επιτεύγματα της Ισπανίας είναι ότι προμηθεύει τον κόσμο με την Cava – ένα αφρώδες κρασί από την Καταλονία δημιουργημένο για όσους θέλουν μια γεύση Krug on a budget. Η Cava είναι φτιαγμένη με τρία ισπανικά σταφύλια που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ (Macabeo, Xarel-lo και Parellada) και παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο Champagne, με τη διαφορά ότι ένα υπέροχο μπουκάλι κοστίζει κοντά στα 12 ευρώ! Η Cava αγκαλιάζει τον ουρανίσκο σας με ισορροπημένες νότες εσπεριδοειδών, πεπόνι, αχλάδι και μια ευχάριστη οξύτητα.

Αμερικανικό αφρώδες

Πολλά από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Καλιφόρνια δημιουργήθηκαν από οινοποιεία της Champagne, συμπεριλαμβανομένων των Domaine Chandon (από την Moet et Chandon), του Roederer Estate (από το Louis Roederer) και του Domaine Carneros (από την Taittinger). (Σημείωση: Πριν η Champagne θέσει αυστηρούς περιορισμούς, ορισμένοι εγχώριοι παραγωγοί είχαν ήδη ονομάσει το προϊόν τους ως California Champagne και τους επιτρέπεται ακόμα να διατηρούν αυτήν την ονομασία).

Και έτσι, η επιθυμία για εγχώρια αφρώδη αυξήθηκε στην Αμερική και συνεχίζει να αυξάνεται. Οι αφρώδεις οίνοι του Oregon, της Ουάσινγκτον και των Finger Lakes της Νέας Υόρκης είναι επίσης δημοφιλείς και τα οινοποιεία εκεί εμφιαλώνουν κάθε χρόνο τόνους αφρώδων κρασιών που παρασκευάζονται με Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc και άλλα σταφύλια που ευδοκιμούν σε πιο δροσερά κλίματα.

Trentodoc

Γνωρίστε το Trentodoc: Το αφρώδες κρασί Trentodoc παράγεται στην ομώνυμη περιοχή με το υψηλότερο υψόμετρο της Ιταλίας από τα βορειοανατολικά, στις Δολομιτικές Άλπεις (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO). Τα αμπέλια είναι κυρίως Chardonnay και Pinot Nero και βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 3.280 ποδιών. Αυτά τα υψόμετρα σε συνδυασμό με το έδαφος με βάση τον ασβεστόλιθο δίνουν στον τελικό οίνο μια ορυκτή φρεσκάδα, μια ευχάριστη οξύτητα, ένα αξιοσημείωτο άρωμα και ένα πληρέστερο σώμα σε σχέση με το Prosecco. Όλα τα αφρώδη του Trentodoc παράγονται χρησιμοποιώντας την κλασική μέθοδο για 150 χρόνια. Είναι επίσης ένα από τα πρώτα επίσημα αναγνωρισμένα κρασιά “Metodo Classico” στον κόσμο, που σημαίνει ότι ο οίνος κάνει την δεύτερη ζύμωση σε φιάλη και ωριμάζει εκεί για τουλάχιστον 15 μήνες.

Γαλλικο Αφρώδες Cremant

Εκτός από τη Champagne, η Γαλλία φιλοξενεί 22 άλλες περιοχές αφρώδους οίνου. Οκτώ από αυτές τις περιφέρειες – συμπεριλαμβανομένης της Βουργουνδίας, της Αλσατίας και της κοιλάδας του Λίγηρα, οι οποίες είναι ήδη γνωστές για τους κόκκινους και τους λευκούς τους οίνους – παρασκευάζουν με τις τοπικές τους ποικιλίες νόστιμα Cremants χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο. Κάθε ένα από αυτά τα αφρώδη έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και πιο λογική τιμή. Σίγουρα, ένα οποιοδήποτε μπουκάλι σαμπάνιας θα αντέξει στην παλαίωση παραπάνω κι από ένα καλό ποιοτικό Crémant – αλλά αυτός είναι ένας ακόμα περισσότερος λόγος για να πιείτε και να το απολαύσετε τώρα!

Γερμανικό Sekt

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Γερμανία παίρνει ένα A + στην μπύρα, αλλά έχει επίσης μια εξαιρετική ικανότητα στην παραγωγή Sekt (γερμανικός αφρώδης οίνος). Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αφρώδων στον κόσμο – και αυτό συμβαίνει γιατί παράγουν ένα πάρα πολύ νόστιμο αφρώδες που έμενε εντός των γερμανικών συνόρων μέχρι πρόσφατα. Τώρα που το γερμανικό Sekt έχει αποβάλει τη φήμη που είχε ότι ήταν μέτριο, μπορούμε να το βρούμε και σε κάβες εκτός Γερμανίας: Το Sekt είναι βασικά βασισμένο στο Riesling, το οποίο προσφέρει μια φυσική αναζωογονητική ισορροπία ωριμότητας, οξύτητας και λιτότητας .

Share this post